AT&T omejuje prenos prek mobilnih omrežij

Matej Huš

31. jul 2011 ob 23:19:16

Čeprav na vseh koncih poslušamo, kako so internetna infrastruktura, hitre povezave in povezljivost od povsod železniška proga 21. stoletja, se zadnje čase zdi, da se vračamo v preteklost. AT&T, drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta, je maja omejil prenos podatkov z interneta na 250 oziroma 150 GB (odvisno od paketa) ter odpravil neomejene pakete. Omejitve se slišijo visoke, a v ZDA jih je zlahka mogoče preseči s povsem legalno rabo, saj je streaming (gledanje TV-vsebin prek interneta) zelo razširjen. Sedaj AT&T omejuje še mobilne uporabnike.

Že lanskega junija je namreč AT&T prenehal ponujati mobilne pakete, ki so vključevali neomejen prenos podatkov prek mobilnega omrežja. Najvišja meja je po novem 2 GB mesečno (več se drago plača). Obstoječi uporabniki starih neomejenih paketov so jih lahko obdržali. Sedaj pa je AT&T objavil, da bo tem uporabnikom začel rezati pasovno širino (throttling), če bodo mesečno prenesli preveč podatkov. Koliko je preveč, AT&T ni povedal, so pa dejali, da naj bi bilo prizadetih le pet odstotkov najbolj aktivnih uporabnikov, ki mesečno prenesejo 12-krat več podatkov od povprečja. Omejitev se bo aktivirala, ki bodo presegli mejo, ki se bo prilagajala od meseca do meseca, in izključila z začetkom naslednjega obračunskega obdobja. Uporabnike bodo pred dosegom zgornje meje obvestili, so zagotovili.

Razlog za to početje je pomanjkanje pasovne širine, saj je spekter izjemno zgoščen in zaseden. Kot praktično edina možnost za odpravo tega se omenja napovedana združitev AT&T in T-Mobila USA, čemur pa protimonopolne inštitucije niso naklonjene. Nastal bi namreč položaj, ko bi trg obvladovali Sprint in Verizon na CDMA-tehnologiji in novonastalo podjetje kot edino z GSM. Po drugi strani pa AT&T grozi plačilo več šest milijard dolarjev penalov T-Mobilu USA, če prevzem propade.

Mnogi pričakujejo, da bo tudi Verizon kmalu uvedel podobno omejitev pasovne širine za zahtevne uporabnike. S 7. julijem so namreč ukinili pakete z neomejenim prenosom, a so obstoječi uporabniki lahko obdržali stare pakete. Sliši se znano.

Nazaj v prihodnost?