Izšel Linux 3.0

Matej Huš

22. jul 2011 ob 16:28:44

Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6 je razvoj tekel na dveh vejah vzporedno. Verzijo z liho številko na drugem mestu so bile eksperimentalne (2.5.x), verzije s sodo pa stabilne (2.4.x). Ko je veja 2.4.x naposled začela po funkcionalnosti in podpori preveč zaostajati za 2.5.x, so slednjo prekrstili v 2.6.x kot stabilno.

Linusu se vendarle ni zmešalo.