Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Matej Huš

19. jul 2011 ob 12:48:46

Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja.

Nesrečni ta vikend odkriti hrošč je že zakrpan. Torvalds pravi, da razumejo problem in da imajo "ObviouslyCorrect(tm)" popravek, a bodo vseeno še nekoliko počakali z izidom, saj ne morejo izdati nove vélike verzije le nekaj ur po zadnjemu popravku hrošča.