Baidu sklenil dogovor s tremi največjimi založniki glasbe

Matej Huš

19. jul 2011 ob 12:49:00

Najpopularnejši kitajski spletni iskalnik Baidu že nekaj časa ponuja iskanje glasbenih datotek po spletu, a pri tem uporabniki navadno naletijo na ilegalne kopije datotek. Zaradi tega si je v zadnjih letih Baidu nakopal tožbe kitajskega SAZAS-a in ameriških založnikov (ki so seveda po pravilu izgubljali na kitajskih sodiščih), RIAA in MPAA pa sta ga redno uvrščali na seznam najbolj spornih spletnih strani. Temu so storili konec, saj je Baidu sklenil dogovor z Universal Music, Sony Music in Warner Music o licenciranju glasbe, poroča The Wall Street Journal.

Odslej bodo Kitajci prek spletne strani ting.baidu.com lahko poslušali (stream) ali pa prek iskanja MP3 prenašali glasbo, ki so jo založili omenjeni založniki. Ta ne bo omejena le na kitajsko produkcijo, marveč bo One-Stop China, katerega solastniki bodo vse tri založbe, Baiduju ponujala tudi tujo produkcijo. Baidu bo založbam plačeval tantieme glede na število poslušanj in prenosov ter delež prihodkov od storitve, storitev pa bo za končne uporabnike brezplačna, saj se bo financirala iz oglasov. Za začetek bo na Tingu pol milijona novih naslovov, v prihodnosti pa jih pričakujejo milijon.

Zanimivo je, da se Baidu ni zavezal s svojega iskalnika v celoti odstraniti zadetkov s povezavami na ilegalne kopije datotek. Sporazumeli so se le, da bodo legalne kopije (plačljive ali brezplačne) imele višje mestu pri prikazu zadetkov pri iskanju po Baiduju in da bodo favorizirali Ting. Na primer: iskanje termina Coldplay Yellow bo vrnilo le legalne rezultate, iskanje po terminu Yellow pa mogoče tudi kakšnega manj legalnega.

Na ta način želijo založbe zaslužiti več denarja na Kitajskem, kjer so lani zbrale le 64 milijonov dolarjev, kar je več kot stokrat manj kot v ZDA in celo manj kot na Irskem (ki ima 0,3 odstotka prebivalstva Kitajske). Dogovor je gotovo korak v pravo smer.