Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Matej Huš

16. jul 2011 ob 22:01:54

NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani - vsakokrat so seveda dodali tudi nove naslove, povprečno 34 dnevno.

Izkazalo se je, da se najbolje odreže Internet Explorer 9. Z dvojnim sistemom varovanja, ki ga sestavljata zaznavanje URL-jev (SmartFilter) in zaznavanje potencialno škodljivih izvršljivih datotek (Application Reputation), katero dodatno polovi neujete škodljive aplikacije, je blokiral 100 odstotkov škodljivih strani. Application Reputation uporablja obratni sistem kot klasični filtri, saj aplikacije točkuje po številu prenosov. Večkrat ko je bila aplikacija prenesena, tem verjetneje ne gre za škodljiv program. Na drugem mestu je bil IE8, ki jih je blokiral 90 odstotkov. Oba sicer trpita zaradi lažnih pozitivnih zadetkov, a jih ni toliko, da bi motili uporabnike.

Konkurenca sledi daleč zadaj, saj so Firefox, Safari in Chrome blokirali le 13 odstotkov škodljivih strani (enak odstotek so dosegli, ker uporabljajo isti vir podatkov Google Safe Browsing). Na zadnjem mestu je Opera s petimi odstotki, ki uporablja AVG-jevo rešitev. Razlike so bile tudi v odzivnosti, saj je recimo Opera v povprečju potrebovala 48 ur, da je stran uvrstila na seznam škodljivih, preostali pa le 13 ur.