Nov teden, novi hekerski vdori: tarča vojska

Matej Huš

12. jul 2011 ob 12:50:13

Pretekli vikend so imeli hekerji spet polne roke dela, saj so bili znova na udaru pogodbeni izvajalci za vojsko. Vdrli so v dve ameriški podjetji in iz njih pridobili cel kup elektronskih naslovov in nekaterih drugih podatkov zaposlenih v ameriški vojski.

Najprej so v petek iz skupine AntiSec sporočili, da so vdrli v strežnike podjetja IRC Federal, ki dela za ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI, mornarico, pehoto, NASO, pravosodje itn. V sporočilu na Pastebinu so se pohvalili, da so izkoristili ranljivosti sistema Windows in odtujili nekaj podatkovnih baz, elektronskih naslovov in predrugačili njihovo spletno stran. Našli so tudi različne načrte, predloge in poročila, kopije pogodbe in biometričnih podatkov itd. Celotni paket ukradenih podatkov kroži po internetu po omrežju torrent.

Včeraj pa so iz skupine Anonymous sporočili, da so uspešno napadli strežnike podjetja Booz Allen Hamilton, ki prav tako dela za vlado. Našli so 90.000 elektronskih naslovov iz vojske in zgoščene vrednosti gesel (hash), vsega skupaj okoli 4 GB podatkov s še ostalimi odtujenimi podatki. Trdijo tudi, da imajo dokaze o domnevno ilegalnem nadzoru in obveščevalni dejavnosti, ki so ju izvajali v Booz Allen Hamiltonu. Ker so nekateri direktorji nekdanji zaposleni NSA, so dobivali usluge za privatno rabo. Zbrani podatki krožijo po omrežju torrent.