Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

Matej Huš

5. jul 2011 ob 15:38:00

Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori Adobe Reader. Uporablja JavaScript in HTML5 Canvas.

Razvijalci pravijo, da bo pdf.js kmalu vključen v privzeto namestitev Firefoxa. Sčasoma želijo razširiti podporo na vse brskalnike s HTML5, tako da bo pdf.js deloval neodvisno od brskalnika in platforme. Za zdaj za popoln izris potrebujemo zadnjo testno verzijo Firefoxa (nightly build) in pdf.js, a to se bo sčasoma uredilo in razširilo na vse platforme.

V prihodnosti želijo izboljšati hitrost in, najpomembneje, dodati možnost kopiranja teksta iz PDF-dokumenta. Omenimo, da Chrome že ima vgrajen lasten pregledovalnik PDF-dokumentov, ki pa tudi ni popoln in ne zmore prikazati čisto vsega.