Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Matej Huš

31. jan 2011 ob 08:49:12

Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati prefixe, tako da je ostal dosegljiv le AS20928, ki pripada Noor Data Networks in ga uporablja tudi egiptovska borza. Jasno je bilo, da niso porezali podmorskih kablov do Italije, kamor ima Egipt večino povezav, ali kaj podobno neumnega, saj bi v tem primeru z interneta padlo še kaj drugega poleg Egipta. Kako točno so ukinili BGP-prefixe, lahko ugibamo. Verjetno niso pobrisali več tisoč zapisov iz konfiguracijskih datotek, ampak so preprosto nastavili filtre, ki preprečujejo posredovanje BGP v tujino. Je pa zaradi prekinitev BGP padlo z interneta 88 odstotkov egiptovskih omrežij. Nedosegljivo je bolj ali manj vse, razen omrežij podjetja Noor Data Networks, ki je edini ISP z delujočimi povezavami. Recimo ETISALAT-MISR, ki običajno povezuje 676 omrežij, jih ima dostopnih le kakšnih 50.

Ponudniki mobilne telefonije so hkrati dobili ukaze, do morajo prenehati nuditi svoje storitve, tako da se je država v trenutku vrnila 20 let v preteklost.

Egipčani so se morali znajti po svoje. Do informacij lahko pridejo na tri načine. Lahko se poizkusijo prebiti do internetnega dostopa prek Noora, kar je zelo težko, lahko uporabijo stacionarne telefonske linije za klice, ki niso onemogočene, ali pa do interneta dostopajo prek povezave na klic v tujino (domači ISP-ji seveda niso dosegljivi). Francoski ponudnik dostopa do interneta French Data Network celo ponuja brezplačen internet prek povezave na klic, da bi lahko Egipčani prišli do interneta. Uporaba omrežja tor je medtem strahovito narasla, saj tisti, ki so dobili povezavo prek Noora, ne želijo puščati sledi o svojem brskanju. Sprva so skrbniki Tora celo mislili, da poteka napad DoS, saj je uporaba tako zelo porasla.

Do Twitterja je moč priti brez interneta, saj obstaja račun, ki objavlja po telefonu prejeta obvestila. Pomemben način komunikacije so tudi faksi, preko katerih pošiljajo navodila, kako zaobiti blokado na univerze in veleposlaništva v Egiptu.