Izšel Duke Nukem Forever

Matej Huš

11. jun 2011 ob 12:10:01

Včeraj je v Evropi, Aziji in Avstraliji izšla težko pričakovana nova inkarnacija Duka v igri Duke Nukem Forever. Po 14 letih zapletov v razvoju, ko je bila igra vmes prodana, zavržena, obujena od mrtvih in končno dokončana, razvijalci in založniki pa v različnih kombinacijah na zatožnih klopeh, so pričakovanja javnosti velika. K temu prilivajo olje na ogenj tudi izjave ustvarjalcev, ki nič kaj sramežljivo igro hvalijo kot najboljšo streljačino v zgodovini. Premisa je preprosta - vesoljci vnovič napadajo in se polaščajo Dukovih deklet. Tega ne gre dopustiti, zato mora Duke v akcijo.

Prve recenzije igre so pisane kot že dolgo ne. Na Joystiq so mu podelili oceno 2/5, ker da je igra po igralnosti in zgodbi obtičala nekje v 90. letih prejšnjega stoletja. Tudi Guardian mu ni namenil več kot dveh zvezdic od petih. Glavni problem so dolgi nalagalni časi, tako da si umreti v igri res ne želite - čaka vas več kot pol minute nalaganja shranjenega položaja. Igri očitajo pomanjkanje svežine, saj Duke razen grafike (ki spet ni tako dobra, kot bi danes mogla in morala biti) ni pridobil ničesar. Starih štosov se pač naveličamo.

Na drugi strani lestvice so pri PC Gamerju, kjer so ga ocenili z 80 odstotki. Igralni čas znaša okrog 10 ur, po preigranju pa se odklenejo različne kode. Odkritosrčno so ga opisali kot povsem spodobno igro, od katere pa presežkov ne gre pričakovati. Politično nekorektna verzija Dooma bi ga jedrnato označili. Na AusGamers je Duke Nukem Forever dobil povprečnih 5/10. Pozitivne točke dobi že sam izid, dodatno pa še za interaktivnost (mogoče je celo risati po tabli, kot smo videli v demu), duhovite in nekorektne Dukove enovrstičnice in arzenal orožja. Minus si zasluži zaradi počasnosti nalaganja, slabše grafike in povprečne umetne inteligence v igri.

Igra je na voljo za PC, PS3 in Xbox 360 ter stane 40 evrov za PC oziroma 52 evrov za konzoli. Kupijo jo lahko le starejši od 18 let. Po nelegalnih kanalih se že pretaka na milijarde bajtov kopij igre, bojda pa so že zlomili tudi zaščito proti kopiranju, ki je sprva onemogočala igranje kopij.