Najzmogljivejši superračunalnik na svetu postavlja rekorde

Matej Huš

11. jun 2011 ob 20:40:18

Kitajska je lani v Tiandžinu postavila nov najzmogljivejši superračunalnik na svetu, ki se imenuje Tianhe-1A. Sestavlja ga 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Na sintetičnem testu je zmogel 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,7 petaflops), s čimer je prepričljivo prevzel vodstvo na lestvici Top 500. Kitajci niso tratili časa, ampak so ga hitro zaposlili z uporabnimi izračuni, kjer je prav tako postavil svetovni rekord.

Na njem so modelirali obnašanje sistema s 110 milijardami atomov, ki je opisoval kristalinični silicij v sončnih celicah in polprevodnikih. Doslej najobsežnejša simulacija je opisala 49 milijard atomov, tekla pa je na Roadrunnerju. Čeprav se številke zdijo visoke, povejmo, da predstavlja 110 milijard silicijevih atomov še vedno zgolj 0,005 ng materiala. Kljub temu se z različnimi triki (kot so periodični robovi celic) da simulirati tudi makroskopske sisteme. Kaj točno so izračunali Kitajci, bodo predstavili na konferenci decembra v Pekingu.

Simulacijo so spisali v Nvidiinem sistemu CUDA v vsega 2000 vrsticah, tekla pa je izključno na delu superračunalnika z grafičnimi procesorji. Superračunalnik je pri tem dosegel povprečno moč 1,87 petaflops; drugi najhitrejši superračunalnik Cray Jaguar doseže v sintetičnem testu, kjer so številke najbolj napihnjene, zgolj 1,76 petaflops, v realnih aplikacijah pa do 1,35 petaflops. Simulacije, ki jih poganjajo Kitajci, pa kažejo, da gradnja zmogljivih superračunalnikov ni zgolj tekma za prestiž, ampak na Daljnem vzhodu z njimi izvajajo resnične in uporabne raziskave. Leta 2009 so po produkciji znanstvenih člankov že prehiteli ZDA, letos pa so jih prehiteli tudi v tekmi za najzmogljivejši superračunalnik.