Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

Matej Huš

8. jun 2011 ob 09:55:43

Le en dan po predstavitvi beta verzija prihajajočega Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 5 so ga že uspeli zlomiti (jailbreak), tako da je na njem mogoče poganjati tudi nepodpisane aplikacije. Uspeh je prva objavila skupina iPhone Dev Team na Twitterju.

Ugotovili so, da je iOS 5 ranljiv na znan exploit limera1n, kar je član ekipe z imenom MuscleNerd izkoristil. Uporabili so iPod touch četrte generacije, na katerem je bil nameščen iOS 5 beta. V dokaz so že objavili slike, kjer je videti nameščeno aplikacijo Cydia za neuradno spletno trgovino z aplikacijami.

Žal trenutni jailbreak deluje le, če ga izvedemo ob vsakem zagonu telefona znova (pravimo, da je tethered). To je neprijetno, saj je treba napravo ob vsakem ponovnem zagonu povezati z računalnikom in izvesti jailbreak. Prejšnje verzije iOS so imele tudi untethered jailbreak, ki bo bržkone na voljo tudi za iOS 5 in bo bistveno bolj uporaben. Končna verzija iOS 5 bo na voljo jeseni, jailbreak pa po vsej verjetnosti kak dan pozneje.