Apple WWDC: OS X Lion

Primož Resman

6. jun 2011 ob 21:25:09

Začetna predstavitev oz. keynote Steva Jobsa na vsakoletni razvijalcem namenjeni konferenci WWDC je letos prinesel tri glavne novosti, predstavitev nekaterih novosti v OS X Lion, najnovejši izdaji Applovega operacijskega sistema za osebne računalnike, predstavitev iOS 5 in predstavitev oblačne storitve iCloud. Če se sprva osredotočimo na OS X Lion, vidimo, da pri Applu še niso opustili načela prinašanja funkcij z iOS na OS X. Predstavitev so sicer začeli z za Applove predstavitve običajnimi statistikami, npr. da platforma Mac letno raste z okrog 28 %, medtem ko je v istem času preostala industrija osebnih računalnikov doživela celo rahlo zmanjšanje v prodaji, če verjamete Applovim statistikam. V vsakem primeru naj bi bile kar tri četrtine vseh prodanih Macov prenosnikov, torej eden izmed MacBookov.

Čeprav naj bi bilo v OS X Lion prek 250 pomembnih novosti, so v predstavitvi predstavili zgolj deseterico najpomembnejših. Prva izmed njih je po mnenju Appla podpora več hkratnim dotikom na trackpadu, ki z uporabo kretenj omogoča večji nadzor nad računalnikom. Apple je na tem področju nedvomno pionir, mnogo bolj verjeten od statistike pa je podatek, da se običajni PC-ji ne morejo kosati z Applovo stopnjo kretenj. Poleg običajnega premikanja po dolgih straneh (v OS X Lion drsnikov ob strani ne bo več, pokazali se bodo le ob premikanju) so znani še obračanje in zumiranje npr. pri slikah, že od prej pa so znane tudi za OS X sistemsko-specifične kretnje. Z OS X Lion bodo te doživele še razširitev, predvsem na račun nekoliko spremenjenega uporabniškega vmesnika.

Naslednja velika novost so aplikacije v celozaslonskem načinu, kjer prekrijejo tudi dock in opravilno vrstico na vrhu. To npr. podpirajo Safari, iMovie, iCal, itd. Nekoliko pomembnejša novost je verjetno Mission Control, ki je poleg celozaslonskih aplikacij tudi eden izmed členov nekoliko prenovljenega uporabniškega vmesnika. Mission Control, v katerega se seveda vstopi s kretnjo, omogoča upravljanje z odprtimi okni, združi pa prej znane koncepte Expose-ja in Spaces. Kretnje sicer omogočajo tudi menjavanje med odprtimi (celozaslonskimi) aplikacijami, podobno, kot se npr. menja domače zaslone na iOS, Androidu, itd., torej z drsanjem prstov levo oz. desno.

Nekoliko so osvežili še Photo Booth, spet pa je pomembnejše dejstvo, da OS X Lion prihaja že z vgrajenim Mac App Store. Lion bo poleg nakupovanja aplikacij podpiral tudi nakupe znotraj aplikacij, sicer pa je glede na še eno Applovo statistiko to največja trgovina za aplikacije, pred Best Buyem in Walmartom. Upamo, da s tem mislijo le aplikacije za OS X. Sicer naj bi dodali še peskovniški način, s čimer naj bi bila trgovina varnejša pred zlobno kodo.

V sklopu prenovljenega uporabniškega vmesnika imamo še Launchpad, ki je pravzaprav pregled nameščenih aplikacij, ki kot osnovo za prikaz vzame iOS. V mreži so prikazane ikone, ki jih je mogoče združevati v mape na popolnoma enak način, kot v iOS. Na predstavitvi so močno poudarjali t.i. Resume, ki je prav tako poznan z mobilnih operacijskih sistemov. Stanja oz. dokumentov v aplikacijah vam ni treba več shranjevati, saj se bodo te po zaprtju odprle točno tam, kjer ste jih prej zaprli. S tem so uvedli še možnost samodejnega shranjevanja in shranjevanja podverzij, kjer je brskanje po starejših različicah enostavno. Ni potrebno shraniti več podverzij z različnimi imeni, saj operacijski sistem to opravi sam.

Ponovno so predstavili koncept AirDropa, ki je pravzaprav peer to peer, Ad-Hoc WiFi omrežje med dvema napravama, s čimer lahko delite datoteke. Brez AirDropa je najlažji način shranjevanje na npr. USB ključ in prenašanje s ključa na drug računalnik. Prenovljena je aplikacija za elektronsko pošto, Mail. Tudi ta povzema koncepte z mobilnega sveta, predvsem z iPada. Že na prvem iPadu sta bila tako uradna aplikacija Mail kot spletni Gmail razdeljena v dva pogleda, s seznamom oz. mapo (npr. Inbox) na levi ter z izbrani sporočilom na desni. To je z Mailom v OS X mogoče tudi na namizju, prenesli pa so še nitna sporočila, kjer se elektronska pošta z enakim naslovom združi in razporedi v časovnem zaporedju, da je tako ustvarjena smiselna časovna korespondenca. Izboljšano je očitno še iskanje, tako po naslovu, po kontaktih, datumu kot tudi po vsebini elektronske pošte.

Novosti je še več, a so te po mennju Appla najpomembnejše. A to še ni vse, saj so za konec spremenili še koncept nadgradenj operacijskega sistema. Pozabite na optične medije, ki so pri Applu bridki konec storili že z osveženimi MacBook Airi (ti so imeli priložene namestitvene USB ključe). OS X Lion bo mogoče namestiti kar prek spleta, iz App Store. Prenos bo velik okrog 4 GB, po zatrdilih Appla pa celo ne bo potreben ponovni zagon. Obenem bo en nakup zadoščal za namestitev na vseh Macih, ki si jih lastite, torej npr. na iMacu, na MacBooku, itd. Kot da to ne bi bilo dovolj je prijazna še cena, vsega 30 ameriških dolarjev v primerjavi s $130 v preteklosti. Izid se bo zgodil v juliju.