Nova kitajska zamisel o nadzoru interneta: omejiti Bluetooth, Airdrop

Matej Huš

9. jun 2023 ob 10:35:40

Na Kitajskem je internet močno nadzorovan, tako da nekatere zahodne storitve sploh niso dostopne, pa tudi vsebine se preverjajo. Ena izmed razpok, ki jo nasprotniki izkoriščajo, je deljenje datotek in podatkov na lokalnem nivoju, denimo z uporabo AirDropa ali Bluetootha na sploh. Tako se izognejo centralnemu omrežju in nadzoru, kar kitajske oblasti močno jezi. Zato so se odločile temu narediti konec.

V javno razpravo so poslali predlog zakonodaje, ki bo močno omejil uporabo teh storitev. En mesec bo potekala razprava o storitvah v bližnji zaprtih omrežjih (close-range mesh network services), kamor na primer sodi AirDrop. Nova zakonodaja predvideva, da bodo morali ponudniki storitev preprečiti prenos nezakonitih ali neprimernih vsebin prek teh storitev. Prav tako bodo morali sodelovati z oblastmi, uporabniki pa se bodo morali registrirati s polnim imenom, če jih bodo želeli uporabljati.

Storitve že sedaj niso popolnoma svobodne. AirDrop na Kitajskem je na primer omejen na 10 minut, nato pa lahko podatke prejemamo le še od ljudi, ki so naši stiki. To ni prvikrat, da je Apple ustregel kitajskim oblastem in jim še malce pomagal okrepiti nadzor nad prebivalstvom. V podobnih škripcih so tudi ostala podjetja, ki imajo še manj moči.