Spletna stran Prevoz.org ugasnjena zaradi domnevno nezakonitega oglaševanja dela na črno

Matej Kovačič

2. jun 2011 ob 22:14:55

Prevoz.org je uspešna spletna stran, ki promovira medsebojno pomoč, posredno pa tudi bolj ekološko obnašanje v prometu. Omogočala je, da so uporabniki preko nje ponujali prevoz ali si prevoz iskali. Stran so z veseljem uporabljali študentje, ki so se med vikendi vračali v domače kraje. Za relativno majhen denar so si priskrbili vožnjo do doma. Zadovoljni pa so bili tudi tisti, ki so prevoze nudili, saj so poleg prijetne družbe za prevoz dobili tudi nekaj evrov za gorivo. Vsekakor je štopanje s pomočjo novih tehnologij dobilo povsem nov pomen.

A tega je vsaj za sedaj konec. Kot so namreč objavili upravljalci spletne strani, je po mnenju tržnega inšpektorata oglaševanje prevoza na spletni strani kršitev zakona o delu na črno, tovrstni način organiziranja prevozov pa torej nezakonit. Zato so storitev do nadaljnjega onemogočili.

Jemanje štoparjev v avto oz. dogovori za skupno uporabo avtomobila so kot kaže prekršek, ki ga inšpektorji zavzeto preganjajo. Radio Študent je 2. junija objavil prispevek o vozniku, ki se je z domnevnim študentom (kasneje se je izkazalo, da je inšpektor) dogovoril za prevoz, inšpektor pa ga je nato oglobil.

Kakorkoli že, red mora biti in kršilce zakonodaje je treba strogo preganjati, zlasti še, če gre za manj pomembne prekrške. Inšpektorski predali so pač rezervirani za večje stvari. Do nadaljnjega vam zato svetujemo, da ne ustavljate štoparjem, niti da ne štopate.