Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Matej Huš

1. jun 2011 ob 07:17:49

Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide Developers Conference (WWDC), ki se prične v ponedeljek ob 10.00 po lokalnem času, predstavil še osmo verzijo Mac OS X s kodnim imenom Lion in naslednjo verzijo sistema za mobilne naprave iOS 5. Apple običajno izjav za javnost pred velikimi dogodki ne daje, ampak se potrudi ustvariti atmosfero skrivnostnosti, da bi privabil čim več ljudi in pritegnil čim več pozornosti.

Obenem povejmo še, da je Apple včeraj predstavil tudi novo verzijo svojega kompleta iWork, ki sedaj teče tudi na iPhonu in iPodu Touch. Doslej je bil iWork, ki sestoji iz Keynota, Pages in Numbers, omejen na iPad.