Nova vrsta baterij za električna vozila

Matej Huš

29. maj 2011 ob 19:36:55

Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok. Da se elektroni laže prebijejo iz gošče na elektrone, jim pomagajo posebej razviti nanodelci v gošči. Bistvena prednost teh baterij je sorazmerno povečanje kapacitete s povečanjem rezervoarja brez dodatnih materialov, česar pri litijevih baterijah ni.

Do komercialne uporabe je sicer še dolga pot, saj je trenutni model še okoren, poleg tega pa ga pesti prevelika notranja upornost, da bi bil uporaben. Nadaljnje raziskave že tečejo.