Končali izdelavo replike tunnyja

Matej Huš

29. maj 2011 ob 18:40:46

Britanski National Museum of Computing je po šestih letih končal izdelavo replike tunnyja. Tako so se imenovali stroji, ki so jih Britanci med drugo svetovno vojno v Bletchley Parku uporabljali za dešifriranje nemških sporočil. Nemci so uporabljali Lorenzovo šifro, ki je Britanci nekaj časa niso mogli razvozlati. To jim je uspelo šele 1942, po tem ko so Nemci avgusta 1941 poslali podobno sporočilo dvakrat z istimi ključi, kar je bila sicer z dobrimi razlogi prepovedana praksa.

John Tiltman in njegova ekipa je po večmesečnem delu razvozlala šifrirni algoritem, tako da je lahko William Tutte zgradil napravo za avtomatično dešifriranje sporočil nemške vojske. Tunny je deloval v navezi s colossusom, ki je izračunal šifrirne ključe, nato pa je tunny iz teh informacij dešifriral sporočilo. Žal so po vojni naprave (bilo jih je 12-15) razstavili in prodali za stare dele, predvsem za gradnjo telefonskih central, načrti za izdelavo pa se tako ali tako niso ohranili.

Kljub temu je ekipa pod vodstvom Johna Petherja in Johna Whetterja uspela rekonstruirati celotno napravo tunny, pri čemer so si pomagali z odsluženimi telefonskimi centralami. Naslednji projekt restavratorske ekipe bo rekonstrukcija heath robinsona, ki je bil v uporabi pred izgradnjo colossusa in o katerem vedo še manj.