OneSwarm, varni bittorrent odjemalec za študente

Mandi

25. maj 2011 ob 12:34:57

Doktorska študenta Tomas Isdal in Michael Piatek z Univerze v Washingtonu sta predstavila zanimiv bittorrent odjemalec po imenu OneSwarm, ki omogoča hitre p2p prenose z visoko stopnjo anonimizacije in varovanja zasebnosti.

Po zagonu rabi uporabnik najprej vzpostaviti mrežo prijateljev, kar stori z uvozom svojega Google Talk imenika ali skeniranjem lokalnega omrežja. Takoj zatem dobi dostop do distribuiranega seznama datotek, ki jih ponujajo njegovi prijatelji, prijatelji prijateljev in tako naprej. Ko zaprosi za prenos določene datoteke, se ne vzpostavi neposredna povezava do imetnikov (peers) - kot se sicer zgodi pri klasičnem ("javnem") bittorrent prenosu - ampak gre ves promet čez njegove prijatelje. Uporabnik tako nima informacije o tem, kdo je vir posredovane datoteke, podobno kot vir ne ve, kdo je končni prejemnik. Prijatelji med njima delujejo kot posredniki in skrivajo izvor in ponor datoteke, s čimer se onemogoči klasični nadzor nad torrent omrežji, ki ga zadnje mesece z vso vnemo izvaja filmska industrija.

Tehnično zasebno downloadanje deluje kot mešanica bittorent protokola z distribuiranim (DHT) trackerjem in anonimizacijskega omrežja Tor. S sabo seveda prinese dodatno obremenitev uploada za vse uporabnike, saj rabijo poleg svojih prenosov skrbeti še za prenose njihovih (posrednih) uporabnikov, vendar avtorja poročata, da doseženi prenosi krepko presegajo tiste v alternativnih servisih, kot sta Freenet in Bittorrent over Tor. Druga slabost je potreba po vzpostavitvi mreže zaupanja vrednih prijateljev pred začetkom prenosa. Avtorja tukaj seveda ciljata na študente, ki predstavljajo velik, če ne kar največji delež uporabnikov bittorenta, živijo v zgoščenih skupinah v študentskih naseljih (campusih), so že dobro povezani preko obstoječih socialnih omrežij in - predvsem - priklopljeni na hitro lokalno in internetno omrežje. BitSwarm bi s tem lahko postal killer app za študentsko populacijo, ki se želi izogniti vse bolj prisotnemu nadzoru univerze in založnikov, še posebej, ker omogoča tudi običajno (javno) uporabo bittorrent omrežja. Občasni uporabniki, ki jim vse to ni na voljo, pa iz istih razlogov verjetno ne bodo deležni preveč hitre izkušnje.

Klient teče na Oknih, Linuxu in Macu in ima vgrajen spletni strežnik, tako da se za uporabniški vmesnik uporabi kar brskalnik in HTML5 spletna stran. Vanj sta avtorja vgradila tudi par svojih drugih projektov, npr. hitri predogled slik in video (p2p streaming). Program zna video prenašati sekvenčno (od začetka proti konca, ne po naključnih koščkih) in poskrbi za sprotno pretvorbo v Flash video. Žal nismo zasledili podatka, če zna delati tudi z RAR in ZIP datotekami. Koda je na voljo na GitHub-u.

Piatek je med svojim triletnim doktorskim študijem delal še na večih p2p projektih in spisal pomenljiv znanstveni članek o pomankljivostih p2p nadzora - obtoževanju povsem nedolžnih uporabnikov, brezžičnih usmerjevalnikov in celo tiskalnikov, možnostih potvarjanja dokazov in lahkoti odkrivanja in blokiranja nadzornikov.