Potres in vdor Sonyju povzročila milijardno škodo

Matej Huš

24. maj 2011 ob 10:31:33

Sony se je lani skoraj izvlekel iz rdečih številk, ki so jih beležili predhodna leta, a bo letos po vsej verjetnosti zopet posloval globoko negativno. Čeprav je do konca fiskalnega leta še daleč (zaključi se namreč 31. marca 2012), si je Sony že sedaj nabral ogromno izgube. Najbolj ga bosta udarila potres na Japonskem in fiasko s PSN, tako da ne bo nič s prvim pozitivnim letom po dolgem času.

Vdor v PSN, zaradi katerega so morali PSN začasno izključiti, jih bo stal vsaj 14 milijard jenov. V to vračunani tako oportunitetni stroški zaradi nedelovanja storitve kot tudi stroški ponovnega vzpostavljanja storitve, lovljenja storilcev in plačila uporabnikom za nadzor nad njihovimi kreditnimi kartice za preprečitev zlorab.

Še večjo izgubo pa jim je povzročil marčevski potres, ki ni prizadel le Sonyja, ampak tudi druge proizvajalce elektronike na Japonskem. Skupno naj bi Sony po novih podatkih letos pridelal 260 milijard jenov izgube (2,27 milijarde evrov) namesto pričakovanih 70 milijard jenov dobička (610 milijonov evrov).