Uradna stran monera delila viruse, ki so kradli kriptovalute

Matej Huš

20. nov 2019 ob 21:18:46

Neznani napadalci so vdrli v uradno spletno stran za kriptovaluo monero, a tega niso izkoristili za izmaličenje ali onesposobitev spletne strani. Namesto tega so zgolj zamenjali prevedeno programsko kodo (binaries) na spletni strani z okuženo verzijo, ki je vsebovala zlonamerno kodo, ki je kradla kriptovalute. Vdor so odkrili uporabniki, ki so opazili, da se na strani zapisane zgoščene vrednosti datotek ne ujemajo z dejanskimi. Po preiskavi je tudi ekipa Monera potrdila, da so bili tarče vdora. Okužene programske datoteke so bile na strani v ponedeljek med 15.30 in 17.30 po slovenskem času.

Ni še znano, kako so napadalci pridobili dostop do spletne strani getmonero.com. Prav tako ni jasno, koliko ljudi je zaradi namestitve virusa tudi izgubilo kaj kriptovalut. Na redditu najdemo različne zgodbe, med njimi tudi uporabnika, ki je domnevno izgubil 7000 dolarjev. V program so namreč napadalci vgradili funkcijo, ki je prebrala in na nadzorne strežnike poslala seme za tvorbo digitalne denarnice (wallet seed), kar je napadalcem omogočilo krajo sredstev iz dotične denarnice. Drugih dodatkov okuženi program ni imel.

V Moneru zato vsem uporabnikom svetujejo, da preverijo zgoščeno vrednost programov. Kdor je v dilemi, pa lahko s spletne strani prenese novo verzijo, ki je očiščena.