Z vdorom v kartični procesni center ukradli 45 milijonov dolarjev

Matej Huš

11. maj 2013 ob 12:04:00

Ameriško državno tožilstvo je javnosti razkrilo obtožnico zoper osmerico (vodja je bil sicer najden mrtev v Dominikanski republiki, tako da jih ostaja sedem), ki je decembra in februarja izvedla enega največjih bančnih ropov v zgodovini. Toda to pot niso uporabljali mask ali pištol, temveč se je vse dogajalo v računalnikih. V ropu so si pridobili 45 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Napad je bil načrtovan s kirurško natančnostjo. Decembra so vdrli v strežnike neimenovanega indijskega procesnega centra za plačila s karticami. Ti so pogosto tarče napadov, ker so bolj ranljivi kakor banke, a hkrati enako uporabni. Omenjeni center procesira plačila za Rakbanko iz Združenih arabskih emiratov. Napadalci so pridobili številke predplačniških kartic, nato pa so v sistemu odstranili omejitev višine dviga. Ta navadno omejuje višino dviga na stanje dobroimetja na računu, kar so napadalci odstranili. Dne 22. decembra so s 4500 bankomatov po celem svetu dvignili pet milijonov dolarjev roku nekaj ur. Vajo so ponovili februarja, ko so napadalci ameriški kartični procesni center, ki je obravnaval plačila za neko obanko iz Omana. Dne 20. februarja letos v pičlih 10 urah s 36.000 bankomatov po celem svetu dvignili 40 milijonov dolarjev gotovine.

Napad je bil premeten tudi zato, ker niso povzročili škode nobenemu komitentu, saj so uporabljali predplačniške kartice in ne kreditnih kartic. To je posebej pomembno, saj se tako nihče ni pritožil zaradi nepojasnjenih dvigov in ko je banka vse skupaj ugotovila, je bilo že zdavnaj prepozno. Policija je sedaj aretirala še živo sedmerico, ki se bo morala braniti obtožb o vdoru v računalniški sistem, ropu in pranja denarja. Pri preiskavi so namreč sodelovali ameriška Tajna služba, Služba za domovinsko varnost, FBI, Mastercard in tuje banke, tako da so hitro prišli na sled nepridipravom. Sedaj jim grozi 10 let zaporne kazni za vsako pranje denarja in še 7,5 let za vdor, skupaj z globo 250.000 dolarjev. Seveda bodo morali vrniti vse naropano.