V novih iMacih je menjava diskov skoraj nemogoča

Primož Resman

14. maj 2011 ob 22:37:25

V novici o uporabi Intelovih čipovij Z68 v novih iMacovih (ob izidu ta čipovja še niso bila uradno predstavljena) smo zapisali, da je servisiranje oz. nadgrajevanje novih iMacov relativno enostavno, ko dobimo dostop do notranjosti. Za to je sicer treba odstraniti šipo in LCD panel za njo, kar je pravzaprav najtežji del postopka. Nato vidimo do štiri pomnilniške palčke za režo SODIMM, Intelove procesorje za namizno ležišče LGA-1155, grafični čip tokrat prihaja v obliki modula MXM in ni več prispajkan na matično ploščo, za hrambo podatkov v mehanski obliki pa skrbijo standardni 3,5-palčni trdi diski.

No, skoraj standardni. Z eno samo potezo je Apple namreč praktično onemogočil poceni nadgradnje, saj trdi diski za iMace vključujejo še temperaturni senzor. Namesto napajalnega kabla s štirimi oz. petimi žilami so se odločili uporabiti napajalni kabel s kar sedmimi žilami, ki skupaj z namenskim firmwareom trdega diska omogoča upravljanje trdega diska v določenih temperaturnih območjih (to verjetno pomeni, da pri višjih temperaturah disk upočasni, dovolj hladnega pa pospeši do najvišjih hitrosti). Jasno je torej, da običajni trdi diski s polic računalniških trgovin ne bodo delovali v novih iMacih, uporabniki, ki so željni prostornejše hrambe podatkov, pa bodo zamenjavo morali naročiti pri Applu. Priklop le štirih žil od sedmih in ne-uporaba posebnega firmware-a (uporaba popolnoma standardnega trdega diska torej) pomenita, da se iMac ne bo zagnal, saj ne izpolnjuje samodejnega testa strojne opreme ob zagonu (Apple Hardware Test).

V primeru 27-palčneža sta na voljo vsaj dva priključka Thunderbolt, kjer bo na enega mogoče za stalno priključiti zunanji disk...