V Nemčiji želijo uzakoniti pravico do širokopasovnega internetnega priključka

Matej Huš

13. maj 2011 ob 15:31:57

V Nemčiji te dni v zveznem parlamentu poteka razprava o novem zakonu o telekomunikacijah (Telekommunikationsgesetz, TKG), kjer je ena izmed bolj vročih tem predpis o obveznem zagotavljanju širokopasovenga dostopa do interneta za vsa gospodinjstva. Georg Nüßlein, pristojen za IT-vprašanja v skupini CDU/CSU, pravi, da je tako določilo nujno zaradi "vidne odpovedi trga".

CDU/CSU si prizadeva, da bi 1. januarja 2012 predpisana minimalna hitrost znašala 16 Mbit/s. Nekateri v vrstah stranke pa želijo po štirih letih to mejo dvigniti na 50 Mbit/s. Tudi SPD je naklonjen uvedbi minimalne pasovne širine, a opozarjajo na problem državnega intervenizma, izkrivljanja tržnega položaja in nevtralne tehnologije. SPD tudi predlaga uzakonitev varovanja nevtralnosti interneta. Zeleni idejo podpirajo, a pravijo, da je nerealistična, saj da z bližnjicami zgolj vznemirjajo gospodarstvo. Se pa Zeleni dodatni zavzemajo za boljšo zaščito uporabnikov in varovanje podatkov.

V Sloveniji Splošni akt o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta v 3. členu predpisuje: Prenosna hitrost, primerna za funkcionalen dostop do interneta, je 28,8 kbit/s. To hitrost mora izvajalec univerzalne storitve zagotoviti ne glede na tehnično izvedbo naročniškega priključka.