Googlove težave s Street Viewom v Švici

Matej Huš

12. maj 2011 ob 09:49:36

Švicarsko zvezno sodišče v Bernu je pretekli mesec v tožbi zoper Google pritrdilo švicarskemu informacijskemu pooblaščencu, ki je zahteval strogo anonimizacijo posnetkov pred objavo na spletu. Tako mora Google pred objavo posnetkov zakriti obraze oseb, registrske tablice vozil in pred občutljivimi zgradbami, kot so zapori, bolnišnice, varne hiše, tudi oblačila in polt oseb. Google je pojasnil, da zmorejo največ 98- do 99-odstotno anonimizacijo, zato so vložili pritožbo. Če jim spodleti, grozijo z izklopom storitve Street View v Švici.

Googlov švicarski direktor Patrick Warnking pojasnjuje, da 100-odstotna anonimizacija iz tehničnih razlogov ni mogoča. Zato naredijo najbolj, kar morejo, nato pa še vedno ob vsaki pritožbi zoper posnetke le-te ročno anonimizirajo. Pri tem še poudarja, da Google s Street Viewom ne služi denarja, marveč si prizadevajo zgolj za inovacije in prednosti, ki jih Street View prinaša Švici. Če bo sodišče še vedno ostalo pri prvotnih zahtevah, bodo morali storitev v Švici ukiniti.

To ne bi bil prvi primer, ko bi Google obupal nad lokalno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov. V Slovenijo Google sploh ni prišel, ker ni zmogel izpolniti zahtev informacijskega pooblaščenca po anonimizaciji podatkov v državi, medtem ko so v Nemčiji prenehali osveževati storitev.