PowerVR grafični čipi v novih Atomih?

Primož Resman

11. maj 2011 ob 08:51:01

Pri VR-Zone poročajo, da se v prihodnji generaciji namiznih procesorjev Atom obeta sprememba na grafičnem področju, saj naj bi neposredno v procesor vgrajen grafični čip Intelove izdelave zamenjala rešitev, ki naj bi bila delo podjetja PowerVR. Podobno potezo so pri Intelu že izkoristili za varčnejše procesorje Atom iz serij Z500 in Z600, poznane pod kodnim imenom Silverthorne in Lincroft. Grafični čip je tu označen kot GMA500 oz. GMA600, a gre pravzaprav za PowerVR-ov SGX535. V primeru procesorjev Atom s kodnim imenom Cedarview, ki bodo del serije D2000, naj bi bilo uporabljeno grafično jedro PowerVR SGX545, ki je podoben grafičnemu čipu iz Applovega procesorja A5, uporabljenega v iPad 2. V primerjavi s trenutno ponudbo Intelovih grafičnih čipov bo SGX545 pravzaprav nadgradnja, saj bo na najmočnejšo platformo Atom prinesel podporo DirectX 10.1, OpenGL 3.0, strojno bo pospešeno dekodiranje videoposnetkov v MPEG-2, MPEG-4 part 2, VC1, WMV9 in, najpomembneje, h.264. S tem bo tudi na varčnih procesorjih Atom mogoče predvajati filme s ploščkov BluRay.

Sicer naj bi bili procesorji Cedarview tudi nekoliko hitrejši, ko govorimo o frekvenci. Najzmogljivejši čip D2700, sicer dvojedrnik, naj bi tekel z 2,13 GHz. Poleg dveh jeder s podporo Hyper-Threadingu bo vgrajen še en megabajt predpomnilnika, skupna poraba pa naj ne bi presegala 10 W. Nekoliko počasnejši D2500 se bo razlikoval po frekvenci, ta bo znašala 1,86 GHz, ter po izključitvi podpore Hyper-Threadingu. Čipa bosta 64-bitna, bosta imela v primerjavi s trenutno generacijo izboljšan krmilnik za DDR3 pomnilnik ter bosta seveda vključevala izboljšano grafično jedro. Izdelana naj bi bila v 32 nm-proizvodnem procesu, kar naj bi še dodatno znižalo porabo.

Novinca naj bi bila združljiva z veznim čipom NM10, uporabljenem že na trenutni platformi Atom s procesorji Pineview, torej bo prehod za izdelovalce sistemov relativno enostaven.