Kitajci razgrabili iPad 2

Matej Huš

9. maj 2011 ob 10:48:21

V petek se je na Kitajskem začela prodaja težko pričakovanega iPada 2, ki je premiero doživel v ZDA pred dvema mesecema, v Evropi pa je naprodaj od 25. marca. Kitajci so iPad dobesedno razgrabili, saj so se že pred odprtjem trgovin vile nepregledne vrste pred vhodnimi vrati.

V Pekingu je med prerivanjem za vstop v trgovino prišlo do panike, v kateri se je poškodovalo nekaj ljudi. Ljudje so razbili velika steklena vrata, ki so se raztreščila na črepinje in poškodovale vsaj šest ljudi. V trgovino se je želelo prebiti tisoč ljudi, za varnost pa je skrbelo 50 varnostnikov. Policija dogodek že preiskuje.

Apple iPad 2 je na Kitajskem na voljo v dveh barvah, torej v beli in črni. Model s 16 GB spomina stane 3688 juanov (570 dolarjev), z 32 GB spomina 4488 juanov (690 dolarjev) in najmočnejši model s 64 GB spomina 5288 juanov (810 dolarjev). Vidimo, da cene niso nič kaj nižje kot v ZDA in Evropi, kar zaradi nižje kupne moči Kitajcev pomeni, da so še manj dostopni. Kitajska ima seveda dovolj nadpovprečno premožnih, da Appla to sploh ne skrbi.

Dobavljivost iPada 2 na Kitajskem pa bo pomenila tudi konec donosnih preprodaj iz ZDA na Kitajsko. Takoj po izidu so namreč ogromno iPadov 2, ki so bili kupljeni v ZDA, kupci poslali na Kitajsko, kjer so zanje iztržili visoke zneske. Za osnovni model so dobili tudi do 10.000 juanov (1500 dolarjev).