CNET tožen zaradi ponujanja programa Limewira

Matej Huš

5. maj 2011 ob 20:05:48

Producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, je uresničil lanske namere in vložil skupinsko tožbo zoper CNET zaradi "neposrednega sodelovanja v masovnem kršenju avtorskih pravic prek sistemov P2P, kakršen je Limewire, ki se uporabljajo za kopiranje in distribucijo skladb, filmov in drugih avtorsko zaščitenih del". Tožbi so se pridružili tudi nekateri izvajalci.

Srž problema je CNET-ova stran Download.com, kjer je bilo še do nedavnega moč dobiti priljubljenega odjemalca za P2P Limewire. Sama programska oprema za P2P ni ilegalna, so pa ponudniki lahko odgovorni, če uporabnike vzpodbujajo k rabi za ilegalne namene.

Ravno na to se sklicujejo tožniki, ki k tožbi prilagajo skrbno zbran kolaž posnetkov in zapisov s spletnih strani CNET in ZDnet, od koder naj bi bilo videti to nagovarjanje in objavljanje napotkov za uporabo v ilegalne namene. Dodajajo, da je CNET tudi služil z Limewirom, saj so dobivali prihodke od prikazovanja reklam na straneh za prenos Limewira (in drugih). Zato trdijo, da so kršitve avtorskih pravic in razmah uporabe P2P-omrežij zanetili prav na CNET-u s programi za P2P, ki so bili na strani Download.com dostopni.

Tožniki si prizadevajo, da bi k tožbi, ki je uperjena zoper CNET, njenega lastnika CBS in pokojni Limewire, pristopilo čim več avtorjev in izvajalcev.