Sony zavoljo varnosti primoran izključiti tudi SOE, ukradene nadaljnje številke kreditnih kartic

Matej Huš

3. maj 2011 ob 08:27:49

V zanimivem obratu v razvoju sage o vdoru v Sonyjev igralni sistem in začasni ukinitvi PlayStation Networka (PSN) je Sony včeraj ugasnil tudi omrežje Sony Online Entertainment (SOE), koder se igrajo igre MMOG. Čeprav je Sony na začetku zatrjeval, da tečeta PSN in SOE na ločenih podsistemih, je včeraj igralce pričakalo obvestilo, da so pri preiskavi vdora v sistem odkrili težave, zaradi katerih so morali nemudoma prekiniti delovanje storitve.

Nekaj ur pozneje je Sony potrdil, da so bile pri napadu na SOE odtujene številke kreditnih kartic uporabnikov in datumi veljavnosti, ne pa tudi varnostne kode. Teh naj bi bilo 12.700, večinoma pa gre za uporabnike iz Evrope (zlasti Avstrijce, Nemce, Nizozemce in Špance) in Japonske. Medtem pa so bili izpostavljeni ostali osebni podatki (ime, naslov, elektronska pošta, telefon, uporabniško ime in geslo) vseh 24,6 milijona uporabnikov. Potrdili so še, da je napad na SOE del istega vdora, ki je prizadel tudi PSN, in ne ločena akcija.

Igre, kot sta DC Universe in Fortune League, sta zaradi tega nedosegljivi. Toda pomembnejša od nedosegljivosti nekaj iger je ugotovitev, da ima Sony večje težave, kot želijo sprva priznati. Če so najprej s težkim srcem razkrili, da je PSN nedosegljiv zaradi vdora, in kasneje, da so bili odtujeni osebni podatki 77 milijonov uporabnikov (ali so med njimi tudi številke kreditnih kartic, zaradi nasprotujočih si izjav ni mogoče zatrdno reči), je očitno vdor prizadel celoten Sonyjev ekosistem. Sony se napako in posledice gotovo trudi odpraviti po najboljših močeh, a podjetju gre zameriti mencanje pri objavi informacij, od kdaj, kako in kaj točno je prizadeto v vdoru.

Podrobnejše informacije o stanju SOE pričakujemo tekom dneva.