Hekerji z napadom na PSN in Xbox Live nekaterim pokvarili božič

Matej Huš

26. dec 2014 ob 20:10:51

Od božičnega večera pa do danes sta bili igričarski omrežji PlayStation Network in Xbox Live nedosegljivi. Razlogi niso bili tehnične napake, temveč organiziran napad DDoS nanju, ki ga je izvedla skupina Lizard Squad.

Lizard Squad ni nova hekerskega skupina, saj je že v preteklosti napadala Microsoft in Sony. Minuli teden so vnovič zagrozili z napadom in na božični večer so grožnje tudi uresničil. Datum so izbrali zelo premišljeno, saj so konzole ali igre zanje v zahodnem svetu precej pogosto darilo. Nedelovanje omrežja pomeni, da so bili vsi ti prikrajšani za preizkus nove pridobitve. Sony in Microsoft sta urno priznala težave z omrežjem.

Na Winbeta so se pogovarjali s skupino o motivih za napad. Povedali so, da so želeli opozoriti na pomanjkljivo varovanje omrežij in podjetja prisiliti v nadgradnjo. Dejali so, da je Microsoftovo omrežje daleč najbolj luknjičasto, medtem ko je Sony po ogromnem vdoru leta 2011 in manjšem incidentu avgusta letos varnostne mehanizme izboljšal. Potrdili so, da so datum izbrali tako, da bi ujezili kar največje število ljudi in s tem povečali odmevnost napada. Sprva so želeli napasti tudi Nintendo, pa so si premislili. Zanimivo je, da je Microsoft uspel hitreje postaviti omrežje nazaj na noge, medtem ko je Sony potreboval več kot dva dni.

Po napovedi Lizard Squad, da bodo onesposobili PSN in Xbox Live, se je oblikovala skupina The Finest Squad, ki se je lotila Lizard Squada. Vdrli so v njihov Twitterjev račun in na spletne strani ter objavila podatke o identiteti številnih članov. Kazalo je, da je Lizard Squad onesposobljen, a je vendarle vrnil udarec.