Skupinska tožba zoper Google zaradi sledenja lokacije v Androidu

Matej Huš

2. maj 2011 ob 06:49:32

Prejšnji teden smo poročali, da vsi pametni telefoni (Android, Apple, Microsoft) shranjujejo podatke o lokaciji telefona in še nekatere druge s tem povezane. Prav zaradi se Googlu obeta skupinska tožba, ki sta jo v Detroitu vložila nezadovoljna uporabnika.

Čeprav Android ne shranjuje podatkov neomejeno dolgo, kot to očitno počne Apple, je po drugi strani še bolj problematično, da Android lokacijo določi in zapiše vsakih nekaj sekund in večkrat v uri posreduje Googlu. Vsak telefon dobi enolično številko, ki sicer ne bi smela omogočati identifikacije, a je mogoče s tehniko deanonimizacije in iskanja vzorcev postaviti dobre korelacije. Zaradi tega sta Julie Brown in Kayla Molaski vložili tožbo zoper Google, v kateri zahtevata bodisi prekinitev sledenja bodisi jasen zapis, zakaj se izvaja, in pa seveda odškodnino v višini 50 milijonov dolarjev.

Google vztraja, da je storitev povsem prostovoljna. Vsak uporabnik sam odkljuka, ali želi uporabljati lokacijske storitve. To je res, a tožniki vztrajajo, da neuki uporabniki zapletenega pravnega jezika ne razumejo in tako ne vedo, kaj vse se beleži in posreduje.