Jutri poslednja izstrelitev Endeavourja

Matej Huš

15. maj 2011 ob 17:43:39

Po skoraj mesecu prestavljanj zaradi težav z grelnikom hidrazina, ki služi kot pogonsko gorivo v pomožni napajalni enoti za hidravliko, je Endeavour vendarle pripravljen na vzlet. Izstrelitev je načrtovana za jutri ob 14.56 uri po slovenskem času z neposrednim prenosom na spletnih straneh NASA. Vremenska napoved napoveduje ugodno vreme s 70-odstotno verjetnostjo, tako da nadaljnjih odlogov ni pričakovati. Napoved za torek je še manj ugodna, bolje pa kaže spet v sredo. V Endeavour bodo začeli gorivo črpati jutri ob 5.36 uri po našem času.

Izstrelitve raketoplanov so v ZDA velik družaben dogodek, saj se na bližnjih livadah zbere velika množica ljudi, ki si izstrelitev ogledajo v živo in iz dogodka naredijo zabavo. Za jutrišnji polet pričakujejo polmilijonsko množico. Na prvi izstrelitvi bi se bila zbrala še večja in marsikdo je dejansko že prišel, ker je bila misija odpovedana zgolj dobre tri ure pred izstrelitvijo.

Ta ponedeljek je NASA najavila, da so težave s pomožno napajalno enoto odpravljene. Po dveh tednih trdega dela in preizkusov niso mogli ugotoviti, kaj je povzročilo kratek stik na električnih napeljavi in pregorelo varovalko, so pa namestili obvodno napeljavo in po intenzivnem testiranju ugotovili, da se napaka ne more več pripetiti.

Endeavour se bo vrnil na Zemljo po 16 dneh. Če bo poletel jutri, bo to 1. junija. Po povratku bo Endeavour predan California Science Centru, kjer bo postavljen na ogled za obiskovalce. Zadnji polet raketoplanov Space Shuttle bo junijska ali julijska misija Atlantisa.

Dodatek: Izstrelitev je uspela po načrtih.