Denarja za iskanje Nezemljanov ni, SETI ustavljen

Matej Huš

27. apr 2011 ob 10:52:10

Projekt SETI, ki v aktualni obliki teče od leta 2007, bo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prisilno prekinjen, so objavili v SETI Institutu. SETI pomeni iskanje zunajzemeljske inteligence (search for extraterrestrial intelligence) in v takšni ali drugačni obliki poteka že več kot pol stoletja. Prvi resni znanstveni članek o uporabi elektromagnetnih valov za vzpostavitev stik z zunajzemeljskimi civilizacijami sta leta 1959 v Nature objavila Giuseppe Cocconi in Philip Morrison, v kasnejših letih pa so začeli preiskave neba, poslušanje različnih frekvenc EMV, pošiljanje človeških artefaktov v vesolje in radijskih sporočil.

Leta 1984 so v ZDA ustanovili SETI Institute za raziskovanje obstoja življenja v vesolju. Od takrat redno pregledujejo nebo, pri čemer se zanašajo na analizo elektromagnetnih valov, ki je zaznavajo različni teleskopi po svetu, in v signalih iščejo nenaravne anomalije. Projekt je pionirski tudi zaradi leta 1999 začetega SETI@home, ki je bil prvi večji projekt distribuiranega računanja. V njem je lahko sodeloval vsak lastnik osebnega računalnika, ki je nanj prenesel programsko opremo, ki je analizirala majhne paketke informacij iz Areciba.

Medtem pa so leta 2007 v ZDA postavili Allen Telescope Array (ATA), kjer sta sodelovala SETI Institute in Univerza Berkeley. Uporabljali so ga za zajem podatkov iz vesolja, ki so jih potem analizirali in iskali indice o obstoju zunajzemeljskega življenja. Po zgolj štirih letih obratovanja se ATA poslavlja, saj nimajo denarja za nadaljnje delovanje. Celoten kompleks je bil zgrajen z donacijo Paula Allena v višini 13,5 milijona dolarjev, sedaj pa je zmanjkalo pet milijonov dolarjev, kolikor bi potrebovali za obratovanje za prihodnji dve leti. Dokler se denar ne najde, bodo izvajali le najnujnejša vzdrževalna dela na ATA, obratoval pa ne bo. Projekta SETI@home in setiQuest ne bosta prizadeta.