Naslednika PS3 in Xbox 360 prihajata šele leta 2014?

Primož Resman

24. apr 2011 ob 08:50:48

Spletna stran Kotaku je pred nekaj dnevi objavila, da so prek neimenovanih virov prejeli informacije o naslednji, osmi generaciji igralnih konzol. Te naj bi tako Microsoft kot Sony pripravljala šele za izid nekje v letu 2014, kar bo njuna akterja iz sedme generacije na policah trgovin pustilo mnogo dlje, kot predhodnike. V preteklosti je bilo namreč običajno, da je vsakih približno 5 let prišla večja osvežitev. Temu je bilo tako s PS3, ki je izšel v letu 2006, medtem ko je PS2 izšel v letu 2000. Prvi Xbox je Microsoft predstavil leta 2001, a so Xbox 360 na tržišče lansirali že leta 2005.

Vseeno sta tako Microsoft kot Sony napovedala, da bo življenjska doba trenutnih konzol znatno daljša od preteklih oz. temu sploh ne bo tako, odvisno od točke, s katere opazujete trg. Pri Sonyju se hvalijo, da je prav vsaka njihova konzola imela življenjsko dobo desetih let, tako prvi PlayStation kot PS2, ki se še vedno prodaja v velikih številkah. V primeru PlayStation 3 naj ne bi bilo nič drugače, spremenil se bo le čas prihoda naslednika. Pri Microsoftu so priznali, da so življenjsko dobo konzole poskušali in bodo poskušali še naprej podaljšati s programskimi in strojnimi nadgradnjami, kjer v drugo kategorijo lahko štejemo Kinect.

Še več, trenutno naj bi bila glavna polemika v Microsoftovem vodstvu odločitev, če naj bo naslednik že od prvega dne zaslužkar tudi po strojni plati, ali naj konzolo sprva prodajajo z izgubo in le-to pokrijejo z licenčninami. Obenem naj pri Microsoftu še ne bi poznali niti osnovnih komponent za naslednika Xbox 360.

Po drugi strani Nintendo naslednika svojemu Wii-ju najverjetneje pripravlja za izid v letu 2011. Šlo naj bi za projekt s kodnim imenom Cafe, kjer bi se v konzoli skrival Xbox 360 podoben IBM-ov trojedrni procesor Power, medtem ko naj bi za izris slike skrbela AMD-jeva grafična rešitev na ravni čipov R700 (serija Radeon HD 4000) s podporo DirectX 11. Več o tem bi lahko izvedeli že na junijskem E3.