Apple podvojil dobiček

Matej Huš

21. apr 2011 ob 09:25:56

Apple je sporočil, da so v preteklem četrtletju (drugo fiskalno četrtletje Applovega poslovnega leta) zbrali 24,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in krepko nad pričakovanji analitikov. S tem so ustvarili 5,99 milijarde dolarjev dobička, kar je dvakrat več kot lani.

Rast prodaje pa ni bila enakomerna, saj so v nekaterih segmentih dosegli izjemne rezultate, medtem ko so drugod malenkost nazadovali. Za med so šli iphoni, ki so jih prodali 18,65 milijona ali 113 odstotkov več kot lani. Pomemben prispevek odpade na Verizon, saj je to prvo četrtletje, v katerem so bili naprodaj iphoni s podporo za Verizon Wireless. Polovico vseh prihodkov podjetja so predstavljali prihodki od prodaje iphonov.

Rasli so tudi maci, saj so prodali 3,76 milijona računalnikov ali za četrtino več kot lani; tod sta vodilna novi MacBook Air in posodobljeni MacBook Pro s Thunderboltom.

Slabše so se odrezali stari ipadi, katerih prodaja je padla za 36 odstotkov na 4,7 milijona enot. Nova različica iPad 2, ki je na voljo le dva tedna, pa je obnorela kupce, saj ima Apple resne težave z zagotavljanjem ponudbe k presežnemu povpraševanju. Še vedno ne morejo oceniti, kdaj bo proizvodnja dosegla povpraševanje. Upadla je tudi prodaja ipodov, ki se je skrčila za 17 odstotkov na devet milijonov prodanih enot.

Nezanemarljiva molzna krava je seveda iTunes, ki še vedno podira rekorde. V tem kvartalu so s prodajo prek iTunesa zbrali 1,4 milijarde dolarjev, kar je za 27 odstotkov več kot lani.

Applova delnica je na dan objave rezultate še pred samo objavo pridobila poldrugi odstotek, po objavi pa še dvakrat toliko.