NASA financira zasebne naslednike programa Space Shuttle

Matej Huš

20. apr 2011 ob 07:05:43

Kot je znano, se ameriški vesoljski program raketoplanov Space Shuttle letos končuje. Predvideni sta le še dve misiji: konec meseca bo zadnjikrat poletel Endeavour, konec junija pa bo Atlantis sklenil tri desetletja dolgo ero raketoplanov. Vzdrževanje Mednarodne vesoljske postajo bo padlo na pleča Rusov, ki bodo Američanom polete v vesolje tudi pošteno zaračunali. NASA zato pospešeno išče nove načine vesoljskih poletov.

Sedaj so razdelili novih 270 milijonov dolarjev, ki so jih prejela zasebna podjetja, ki razvijajo tehnologijo za vesoljske polete. Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada in SpaceX želijo v naslednjih petih letih razviti tehnologijo do te mere, da bodo lahko ponujali komercialne polete v vesolje, ki bi jih od njih kupovala NASA. Kasneje želijo potovanje v vesolje pretvoriti v rutinsko početje, kot je danes medcelinski polet z letalom.

Najdlje je s svojimi načrti SpaceX, ki razvija raketo Falcon 9 in kapsulo Dragon. NASA ji je podelila 75 milijonov dolarjev. Boeing je za kapsulo CST-100, ki ima kapaciteto sedem ljudi, prejel 92 milijonov dolarjev. Sierra Nevada razvija raketoplan Dream Chaser, podoben upokojenim Space Shuttlom, za kar je prejela 80 milijonov dolarjev, medtem ko dobi Blue Origin 22 milijonov dolarjev. Prihodnje leto bo NASA razdelila še 850 milijonov dolarjev, pri čemer računajo tudi na podjetja, ki so letos izpadla iz financiranja, a so z dobrimi novostmi naslednje leto spet na kandidatni listi.

Poleg tega je NASA pretekli teden določila končna počivališča odsluženih raketoplanov. Enterprise, ki ni nikoli letel, se bo iz Smithsoniana v Virginiji preselil v muzej v New Yorku. Discovery bo dobil svoje mesto v Udvar-Hazy Centru v Virginiji, Endeavour bo končal v Kaliforniji v Los Angelesu, medtem ko bo Atlantis razstavljen v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi.