Google povečal dobiček za manj od pričakovanj

Matej Huš

18. apr 2011 ob 10:27:40

Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so zabeležili zmerno povečanje prihodkov in dobička. Glavno vprašanje pred predstavitvijo pa niso bili finančni kazalniki, marveč Pageova navzočnost. V začetku meseca je Larry Page prevzel vajeti Googla v svoje roke, ko je nasledil predhodnega izvršne direktorja Erica Schmidta. Page je bolj inženir kakor menedžer in precej manj gostobeseden in vajen nastopati kakor Schmidt, kar je bil tudi razlog, da je Schmidt leta 2001 dobil zaposlitev v Googlu kot izvršni direktor.

Page je prišel na predstavitev finančnih rezultatov, a je odšel, še preden so se začela novinarska vprašanja. Kakorkoli, Google je v zadnjem kvartalu zbral 8,6 milijarde dolarjev prihodkov, ob čemer so pridelali 2,3 milijarde dolarjev dobička. To predstavlja 17-odstotno rast dobička, kar je manj od pričakovanj analitikov in razlog za skoraj šestodstotni padec cene delnice po razglasitvi.

Googlovi obratovalni stroški so se povečali za 55 odstotkov in so znašali 2,84 milijarde dolarjev. Velik del odpade na povečanje števila zaposlenih, saj so s prevzemi pridobili 1900 novih zaposlenih, poleg tega pa so v celotnem podjetju dvignili vse plače za 10 odstotkov.