V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

Matej Huš

18. apr 2011 ob 00:33:26

Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je konec tedna zasegel domene petih najpriljubljenejši pokeraških strani na internetu. PokerStars, Full Tilt Poker, UB.com in Absolute Poker so sicer dosegljive, a na njih najdemo le obvestilo, da je bila domena zasežena. FBI lastnike obtožuje finančnih prevar, pranja denarja in nelegalnega igralništva. Očitajo jim, da so vzpostavili nedovoljene skrivne bančne račune med njimi prenašali nedovoljena sredstva.

Gre za obsežno policijsko akcijo, pri kateri je največ pomagal skesanec Daniel Tzvetkoff, ki naj bi bil kolovodja operacije, sedaj pa v zameno za nižjo kazen sodeluje z organi pregona. Tzvetkoff je bil že aretiran, ko si je prilastil več deset milijonov dolarjev, a so ga proti plačilu varščine izpustili. Zaprte strani naj bi imele 76 bančnih računov v 14 državah, vodjem strani pa grozi kazen v skupni višini do treh milijard dolarjev in zaporne kazni do 30 let.

V ZDA je spletno igralništvo večidel prepovedano, prav tako tudi vsakršno posredovanje denarja v ta namen, zato so obtožene strani uporabile vrste trikov in ukan, da so svoje delovanje bankam prikrile. Ko so leta 2009 nekatere banke to odkrile in sodelovanje prekinile, so lastniki strani z obljubami o investicijah in podkupninami za vodilne v sodelovanje prepričali manjše banke.