Marketinški učinek piratstva

Mandi

17. apr 2011 ob 10:06:24

Pri torrentfreaku so objavili zanimivo novico o pozitivnih učinkih P2P piratstva. Za nizkoproračunski kanadski grindhouse film Hobo with a shotgun ni nihče pričakoval, da bo kaj pretirano uspešen zunaj kroga ljubiteljev žanra in po januarski premieri na festivalu Sundance se je distributer uspel dogovoriti le za omejen prikaz v kinematografih, začenši šele maja. Hkrati so film predhodno ponudili v najem preko video-on-demand strani (pre-theatrical rental - iTunes, XBox Live, PSN, Amazon - kjer najem stane 9.9 US$ za 48 ur) s prvim aprilom, da bi hitreje pokrili naložbo. Filmi, ki so na uradnih VOD kanalih na voljo pred kino premiero oz. jih izdajo kar na DVD-jih (straigh-to-DVD), pač ne pričakujejo uspeha.

Toda z objavo VOD-ov je na p2p sceno še pred prihodom v kino prišla visokokakovostna kopija posnetka (na ravni DVDRIP-a), in nadebudni uporabniki torrent omrežij so začeli film prenašati v visokih številkah. Za kratek čas se je uvrstil na lestvico Pirate Bay Top 100, kar je potem sprožilo val zanimanja tudi v bolj mainstream krogih in s tem ogromno IMDB iskanj. Film je na IMDB-jevi lestvici MovieMeter v enem tednu pridobil 241 mest in s tem postal 9. najbolj popularen film ta hip (skok za 2700%). Posledično si je trailer, opis, slike in vse ostalo ogledalo bistveno več ljudi.

Zahvaljujoč tej "zastonjski" reklami lahko distributer zdaj pričakuje bistveno večji obisk v kinih, morda celo tako velik, da bodo pravice kupili tudi naši kinematografi (za zdaj na kolosej.si ni podatkov o omenjenem filmu).

Uporaba p2p omrežij za marketing sicer nikakor ni nova, vendar distributerji še vedno zelo radi na glas kričijo zgolj o povrzročeni škodi.