HTC predstavil Sensation

Primož Resman

13. apr 2011 ob 06:27:15

Na včerajšnji prireditvi HTC ni predstavil 10-palčnega tabličnega računalnika s Honeycombom, o čemer že krožijo govorice, temveč so predstavili popolnoma svež mobilnik, ki bo v njihovem naboru Android mobilnikov predstavljal sam vrh ponudbe. Gre za HTC Sensation, ki je pravzaprav naslednik Desire HD, saj si z njim deli 4,3-palčni zaslon. A podobnosti se tukaj večinoma končajo, razen morda aluminijastega ohišja iz enega kosa, ki pa je tako ali tako postal stalnica za mnogo HTC-jevih izdelkov. V primerjavi z Desire HD ima Sensation boljši procesor, boljši zaslon, novejšo različico tako Androida kot vmesnika Sense, itd.

Procesor je zdaj dvojedrni Qualcommov Snapdragon s frekvenco 1,2 GHz, pomnilnika je 786 MB, medtem ko so pri HTC-ju končno začeli vgrajevati nekoliko več pomnilnika za shrambo podatkov, katerega je zdaj 1,5 GB (vgrajen pomnilnik je glavna hiba prvega Desireja, saj ga ima le 512 MB, katerega se izredno hitro zapolni z operacijskim sistemom, aplikacijami in drugimi podatki). LCD matrika zaslona ima ločljivost qHD oz. 960 x 540 pik (četrtina ločljivosti FullHD), nameščen operacijski sistem Android 2.3 (Gingerbread) pa je preoblečen v Sense 3.0. A brez skrbi, tudi lastniki Desire HD (in ostali člani družine Desire) bodo kmalu deležni podobne nadgradnje. Fotoaparat slike zajema z 8 milijoni točk, medtem ko je video posnet v polni HD ločljivosti tudi pri 30 sličicah na sekundo. Za boljše slikanje v temi kot fleš poskrbi par LED diod.

Sensation ima sicer zelo podobne specifikacije Evu 3D, ki je bil izdelan kot naslednik Eva 4G za ameriški Sprint. Francoski predstavnik HTC-ja je na Twitterju izjavil, da Evo 3D prihaja tudi v Evropo, a bi to znal biti kar Sensation. Specifikacije so pravilne, a mu manjka 3D prikaz vsebin na zaslonu. HTC naj bi Sensation v Evropi začel prodajati sredi maja, medtem ko naj bi prav tako v maju, točneje 9. v mesecu, začel prodajti 7-palčni tablični računalnik HTC Flyer.