Adobe daje zbirko Creative v najem

Primož Resman

13. apr 2011 ob 09:27:56

V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški sistem uporabe svojih izdelkov. Popolnoma običajen Photoshop bodo npr. ponujali za 35 ameriških dolarjev na mesec pri vezavi za eno leto, medtem ko polna izdaja stane 700 zelencev. Za Design Premium Suite, ki sicer stane $1900, bodo mesečno z enoletno naročnino želeli $95, medtem ko sicer $2600 vreden CS 5.5 Master Collection mesečno z enoletno naročnino stane $130. Mesečne naročnine so brez enoletne vezave sicer nekoliko višje, v dveh letih pa bo strošek nekoliko višji od običajnega nakupa (po dveh letih seveda lahko pričakujemo novo različico programske opreme). Nekateri uporabniki se bodo lahko izognili višjemu enkratnemu znesku, a v končni fazi bo za resno rabo vseeno cenejši nakup običajne licence, sploh če upoštevamo nižjo ceno v primeru nadgradnje (v primeru običajnega Photoshopa to stane $200).

Omenimo lahko še, da so pri Adobe izdali razvojni paket za večje tablične platforme (iOS, Android in webOS), ki bo tablice s temi operacijskimi sistemi povezal s Photoshopom. S tablice bo slednjega tako mogoče upravljati neposredno prek lokalne mreže, kot primer uporabe pa so navedli interaktivna navodila v obliki e-knjig za te bralnike.