Recenzija poceni napajalnika kaže vse pomanjkljivosti

Matej Huš

8. apr 2011 ob 10:45:56

Napajalnik je običajno po krivem prezrta komponenta v računalniku, ki dobesedno nudi hrano vsem ostalim komponentam, a se ponavadi kupci zadovoljijo s pogledom na navedeno moč v vatih in iz trgovine odidejo s čim cenejšim izdelkom. Zato so na ComputerBase pripravili recenzijo cenenega napajalnika, da bi odgovorili na večno vprašanje, ali se nakup dražjega splača oziroma kaj več nam sploh lahko ponudi.

Da gre za izdelek iz spodnjega razreda se pokaže ob pregledu embalaže modela LC Power LC6500GP2, saj ne vsebuje vijakov, priključnega kabla za ventilator in podobnega, le zgibanko z osnovnimi podatki in biseri, kot "Namenjen za 220/230 V enosmerne napetosti". Zanimivo je, da 12 V-linija zmore 282 W, kar je na spodnji meji sprejemljivega, medtem ko 3,3 V in 5 V skupaj ponujata večidel neizkoriščenih 216 W. Poudariti pa je treba, da proizvajalec vsaj pri zaščiti ni skoparil.

Premerili so izkoristek napajalnika, ki je bil najslabši med vsemi testiranimi (pod 80 odstotki), in tudi korekcijski faktor izravnave jalove moči (pasivni PFC), ki je bil med 0,8 in 0,7. Dobri napajalniki ga držijo nad 0,95. Testirali so še nekatere druge značilnosti, kot sta najdaljši čas izgube zunanjega napajanja pred izklopom računalnika (20 ms) in kakovost izhodne napetosti ob različnih obremenitvah.

V zaključku ugotavljajo, da so s poceni napajalnikom sami problemi. Težave je povzročala že označitev moči, saj je seštevek v zgibanki navedenih moči po vseh napetostnih linijah prinesel 520 W in ne 550 W, kot je označeno na ohišju. Težave so imeli tudi s poganjanjem testov, ki so jih morali večkrat ponavljati, da so sploh dobili kakšen rezultat. Slab pasiven PFC, nizek izkoristek in predvsem zanič regulacija izhodnih napetosti, ki razen 3,3 V pokleknejo in padejo izven normativov že pri obremenitvi manjši od maksimalno dovoljene. Svetli točki tega napajalnika sta zgolj precej dolg čas premostitve izpada napajanja (vsled velikih kondenzatorjev in pasivnega PFC-ja) in, dasi slabe, ves čas znotraj standardov vrednosti motenj in šuma na izhodnih napetostih (ripple & noise).

Poceni napajalniki so sestavljeni iz najcenejših komponent, ki svoje delo komajda opravljajo. Kupcem zato svetujejo, da vendarle sežejo v denarnico nekoliko globlje in si privoščijo boljši napajalnik, saj jim bodo računalniške komponente hvaležne.