Prihaja novi standard napajalnikov

Matej Huš

14. mar 2020 ob 21:30:03

Često spregledana komponenta računalnikov se že od uvedbe standarda ATX pred petindvajsetimi leti ni bistveno spremenila. Napajalniki morajo zanesljivo zagotavljati napajanje elektronskih komponent v računalnikih, a jih običajno sploh ne omenjamo. Se pa utegne to spremeniti, saj je Intel predstavil novo specifikacijo ATX12VO, ki predstavlja prvo večjo modernizacijo po več kot desetletju. ATX12V 2.0 je bil objavljen leta 2003, najnovejši ATX12V 2.4 iz leta 2013 se le malo razlikuje.

Sprva bodo novinca uporabljali predvsem sestavljavci računalnikov (OEM, system vendors). Glavna sprememba v ATX12VO (O pomeni Oscar) bo ukinitev napetosti +3,3 V, +5 V, -12 V in +5 VSB (stand by) iz napajalnikov. Te bo v prihodnje zagotavljala matična plošča. To je posledica sprememb v dizajnu strojne opreme. Včasih so računalniki v glavnem uporabljali 5-V napajanje, sedaj pa večinoma 12 V. Pred petnajstimi leti je na primer 600-W napajalnik četrtino moči dostavil na 3,3 V in 5 V, sedaj pa manj kot 15 odstotkov.

Hkrati se je povečala tudi učinkovitost napajalnikov, kar zahteva tudi zakonodaja. Ta trend se mora nadaljevati (to zahteva na primer nova kalifornijska zakonodaja), ker je zlasti v starejših napajalnikih lahko pri neobremenjenem računalniku največji porabnik energije prav napajalnik (izgube pri pretvorbi). Učinkovitost današnjih napajalnikov zmanjšuje potreba po zagotavljanju številnih napetost (5 V, 3,3 V, 12 V, -12 V, 5 VSB). Z ukinitvijo vseh nepotrebnih napetosti in uvedbo enotnih 12 V bo učinkovitost višja.

V novih napajalnikih bo priključek za matično ploščo imel le še 10 kontaktov, medtem ko jih imajo današnji 24. Novi napajalniki bodo tudi cenejši, ker bodo imeli manj komponent. Kaj pa se bo zgodilo s 5 V, ki jih še vedno uporabljajo diski, USB-ji in druge komponente? To bo odslej zagotavljalo vezje na matični plošči. Za OEM-e je to prednost, ker bo možno dizajnirati ravno takšne velikosti, kot bodo za konkretno uporabo potrebno. Po drugi strani pa to pomeni, da se bodo podražile matične plošče, ki bodo postale kompleksnejše, hkrati pa bo nastopil tudi večji problem hlajenja.

Kako bodo v praksi videti novi napajalniki in nove matične plošče, še ne vemo. Najprej jih bomo videli v sestavljenih sistemih, šele kasneje pa tudi v domačih računalnikih.