Microsoft in Toyota bosta sodelovala na avtomobilskem trgu

Matej Huš

7. apr 2011 ob 21:06:50

Microsoft in Toyota sta včeraj na posebnem dogodku objavila napoved o sodelovanju, saj bo v prihodnjih hibridnih in električnih toyotah Microsoftov oblačni sistem Azure skrbel za telematiko. Izboljšana telematika bo vključevala upravljanje z akumulatorjem, GPS, telekomunikacije, večpredstavnost (glasba, video za sopotnike) in podobno. Platformo bodo začeli postopoma uporabljati prihodnje leto, dokončno pa naj bi bila pripravljena do leta 2015.

Microsoft je sicer že prisoten na avtomobilskem trgu, saj sodeluje s Fordom pri sistemu Ford Sync, ki omogoča telekomunikacije, navigacijo in razvedrilo v avtomobilih. Razlika vendarle obstoji, saj je ta sistem večidel lokalen, medtem ko v sodelovanju s Toyoto razvijajo prvi pravi oblačni sistem.

Toyotina podružnica Toyota Media Service bo vredna milijardo jenov (okoli osem milijonov evrov) in bo razvijala aplikacije za telematiko za Windows Azure in Microsoft SQL Azure. V prihodnosti želijo ustvariti globalen oblak, ki omogočal tudi cenejši in varčnejši transport z deljenjem informacij o stanju na cestah.