Microsoft predstavil Azure Services Platform

Urban Škudnik

1. nov 2008 ob 16:58:44

Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.

Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih najdemo .NET Services (integracija z identifikacijskimi sistemi, povezovanje različnih aplikacij preko interneta),
SQL Services (v okviru katerega obljubljajo možnost shranjevanja relacijskih podatkov) in Live Services. Kar je še bolj zanimivo je, da nameravajo v prihodnjosti podpreti poleg običajnih orodij (integracija z Visual Studio 2008 in podpora za IIS in ASP.NET) tudi alternativne jezike - Python, PHP, Ruby - in integracijo z Eclipse.

Čeprav cene zaenkrat še niso poznane, bo plačilni sistem podoben kot pri Amazon-ovi rešitvi - poraba procesorja se bo merila v CPU urah, prenosi podatkov bodo merjeni v gigabajtih, transakcije pa po zahtevkih (GET, PUT, itd.).