Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Balandeque

6. apr 2011 ob 22:44:09

Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa ukrepanje ni bilo potrebno saj so nepravilnost odpravili že med samim postopkom. 29 jih jo je odneslo z opozorilom, 8 jih je prejelo plačilni nalog, 13 pa je bila z odločbo izrečena globa.

Na poročilo so nas opozorili pri slovenski sekciji BSA, ki so delovanje TIRS-a pozdravili. »Njihove aktivnosti občutno pripomorejo k spoštovanju zakona o avtorskih pravicah in sorodnih pravicah v računalniški industriji ter dopolnjujejo prizadevanja BSA,« v sporočilu za javnost meni Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji. »Rezultati raziskave za lani kažejo, da več kot polovica pregledanih podjetij še vedno uporablja nelegalno programsko opremo, zato moramo naša prizadevanja za preprečevanje tega početja še okrepiti. Programska oprema ima na področju prava intelektualne lastnine posebno mesto, saj je pomemben dejavnik tehnološkega razvoja, obenem pa gre tudi za zelo drage in obsežne naložbe, v razvoj katerih so vpletene skupine strokovnjakov. Težavo predstavlja njena enostavna reprodukcija, shranjevanje in prenašanje, zaradi česar so z njo povezane nezakonite dejavnosti tako razširjene.«

Mimogrede, zadnja dva stavka, ki ju je sodeč po narekovajih v sporočilu za javnost pripisati g. Korenu, je slednji brez navajanja in z malo spremembami očitno prepisal iz poročila TIRS-a.

Inšpektorji še ugotavljajo, da se statistično gledano ni kaj dosti spremenilo, da se je odstotek nelegalne programske opreme v letu 2010 gibal nekako tam, kot prejšnja leta. Tako kot vsa leta do sedaj, tudi za lani ugotavljajo, "da se večina kršiteljev zaveda, da morajo za uporabo določenega programa pridobiti avtorjevo dovoljenje, vendar to upoštevajo le pri najbolj uporabljenih programih, medtem ko pri manjših programih te pravice ne spoštujejo."

Slednje kaže, da se je v gornji statistiki bržkone znašlo prenekatero podjetje, ki je namestilo tak program, ki ga je po pretečeni preizkusni dobi potrebno odstraniti. Tak je denimo WinRar. Če tega ne storimo, se lahko prihodnje leto znajdemo med izžrebanci nenagradne igre, kot je bila 92-terica iz gornjega poročila.