Spletna stran hadopi.fr krade pisave, "ponuja" iskanje po The Pirate Bay

N/A

4. apr 2011 ob 00:34:19

Hadopi je francoski zakon in vladna agencija, ki skrbi za izvrševanje "three stikes" zakonodaje. Uporabniku, ki trikrat zapored dobi obvestilo o uporabi p2p programja za prenos nezakonitih kopij, se kar brez sodne odločbe odklopi internetno povezavo za obdobje od dveh do dvanajst mesecev, račune pa je še vedno treba plačati. Istočasno se ga uvrsti na črno listo, da ne bi sklenil pogodbe s konkurenčnim ponudnikom interneta.

Vladna agencija obenem uporabnike obvešča o zakonitih načinih pridobitve glasbe in videa, žal pa pri tem pa niso najbolj uspešni. Januarja se jim je tako zgodil precej neprijeten incident, saj se je po javni razgrnitvi novega logotipa (glej sliko) pokazalo, da si za tipografijo niso pridobili pravic in jo po vsej verjetnosti dobili - kako ironično - kar z torrent omrežja. Logitip so hitro zamenjali, nedavno pa se je pokazala še luknja v njihovem iskalniku po zakonitih vsebinah. Pri francoski piratski stranki so po 10 minutah dela našli XSS ranljivost, ki je omogočala zamenjavo isklanik Deezer za The Pirate Bay. Ranljivost je bila izvedena s pomočjo povezave, ki jo je v skrajšani obliki mogoče enostavno deliti preko twitterja in facebooka. Nič hudega mislečim Francozom so s tem na vladni strani ponujali iskanje po bazi The Pirate Bay.

Incident le še utrjuje prepričanje, da je zakon spisan na hitro in pomanjkljivo. Kaznoval bo kvečjemu laične in občasne uporabnike interneta, medtem ko se mu bodo bolj angažirani posamezniki in pa kriminalne združbe mirno izognile. To je že vidno, saj se je veliko uporabnikov interneta za svoje video potrebe usmerilo na servise tipa Megavideo, ki delujejo kar protokolu HTTP in ne torrent in posledično ne omogočajo nadzora brez sodelovanja IPS-jev. Čeprav še ni zakonske podlage za tovrsten nadzor (deep packet inspection), so se pa že pojavile obtožbe, da večji ISP-ji namerno omejujejo pretok do teh servisov do točke, da več niso uporabni.