Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

Matej Huš

1. apr 2011 ob 07:26:15

Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP (Community Technology Preview). Prva javna beta bo na voljo šele po CTP, kmalu ji bo sledila še druga. Če bo šlo vse po načrtih, bo konec leta 2012 Windows 8 dokončan in v fazi RTM, škatlasta verzija izdelka pa bo na prodajnih policah v začetku leta 2013.

Čeprav se pričakuje, da bodo pravkar poslane verzije Windows 8 prej ali slej ušle na internet, se ni preveč veseliti, saj večine očem opaznih novosti še ne vsebujejo. Tudi uporabniški vmesnik je še star, saj naj bi Microsoft novega predstavil sredi tega leta.