British Petroleum izgubil prenosnik z osebnimi podatki

Matej Huš

30. mar 2011 ob 13:27:40

Že nekaj časa nismo poročali, da so Britanci izgubili kakšen disk ali prenosnik z osebnimi podatki (naša kronologija obsega november 2007, december 2007, junij 2008, november 2008, november 2008 II., april 2009, september 2009, prodajo novembra 2009). To pot so osebne podatke pustili ležati naokoli v British Petroleumu.

Pred mesecem dni so izgubili prenosni računalnik, na katerem so bili podatki o 13.000 ljudeh, ki so vložili odškodninske zahtevke zaradi lanskega razlitja nafte ob poškodbi plavajoče ploščadi Deepwater Horizon. Prenosnik je bil zaščiten z geslom, a ker podatki niso bili šifrirani, je to bolj kozmetični dodatek kot kaj drugega. Izgubljeni podatki vsebujejo imena, naslove, telefonske številke in številko zdravstvenega zavarovanja (ki v ZDA opravlja funkcijo naše EMŠO), tako da so idealni komplet za krajo identitete.

British Petroleum pravi, da za zdaj nimajo indicev, da bi bili podatki zlorabljeni, so pa ponudili plačilo stroškov za sprotni nadzor kreditne bonitete, s čimer bi takoj zaznali morebitno zlorabo. Na očitke o mesec dni zakasnelem obvestilu žrtvam o izgubi osebnih podatkov odgovarjajo, da so morali najprej preveriti in raziskati okoliščine.