Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Matej Huš

30. mar 2011 ob 00:45:27

V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili porabo računalnika, ko teče samo Windows 7, nato pa so merili porabo v štirih scenarijih: praznem brskalniškem oknu, naloženi strani z novicami, izvajanjem HTML5 (Galactic) in predvajanjem FishIE Tanka.

Rezultati so pokazali, da je v vseh primerih najvarčnejši Internet Explorer 9, ki mu v večini primerov sledi Firefox 4. Najpožrešnejša je Opera 11, medtem ko sta Safari 5 in Chrome 10 v zlati sredini.