Privzeta namestitev Ubuntuja brez Flasha

N/A

27. mar 2011 ob 10:51:01

Ubuntujev tehnični odbor (na sliki) se je z glasovanjem 5 proti 0 odločil, da Adobe Flash in ostale lastniške (non-free) komponente ne bodo nameščene ob uporabi privzete namestitve. Če jih bo uporabnik hotel, bo moral na začetku nastavitve ročno odkljukati opcijo "Namesti tudi nezastonjsko programsko opremo" (prev. p.) ali pa jih naknadno sam namestiti. Predlog s konca februarja so s tem zaprli z WONTFIX, čemur je pritrdil tudi Mark Shuttleworth.

Predlagatelji so postulirali, da bi uporabniki začetniki v tem primeru ostali brez Flash predvajalnika; razočaranje nad tem pa bi lahko vodilo celo k povratku na stari operacijski sistem. Tehnični odbor je odločil, de je skrb sicer veljavna, vendar jo odtehtajo odprtokodne vrednote sistema, možnost uporabe odprtokodnega Flash predvajalnika (npr. Gnash) ali pa kar YouTube-vega HTML5 vmesnika. Zaključijo, da je tovrstna rešitev boljša in bolj orientirana v prihodnost.

Gnash je v zadnjih letih resnično napredoval, zlasti po zaslugi razvijalca in kavboja (res) Roba Savoya, za kar mu je Free Software Foundation tudi posvetila letošnjo nagrado za napredek prostega programja. Linkamo na njegovo predavanje s konference FOSDEM 2008, kjer je razložil, kako je reverzno ziniženiral Adobe-jev video streming protokol rtmp.